Oedeemfysiotherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht. Dit kan ontstaan door verschillende oorzaken en aandoeningen waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt of niet goed werkt. Bekende mogelijke oorzaken zijn de behandeling van kanker, vaatproblematiek, een trauma of operatie, wondroos of ongelijkmatig verdeeld vetweefsel. Door de zwelling van de weefsels kan er pijn, een vermoeid gevoel en bewegingsbeperking ontstaan in het lichaamsdeel.

Wat kan een gespecialiseerde oedeemfysiotherapeut voor u betekenen?

De oedeemfysiotherapeut heeft de kennis en vaardigheden om verschillende soorten oedeem te behandelen. Dit geldt, naast lymfoedeem, ook voor veneus oedeem en lipoedeem. Tijdens behandelingen wordt, afhankelijk van het type oedeem, compressietherapie toegepast in combinatie met oefentherapie en manuele lymfedrainage. Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, materialen en adviezen waarmee u kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode. De oedeemfysiotherapeut heeft hierbij ook aandacht voor de effecten die het oedeem op u en uw functioneren heeft en begeleidt u in training en een gezonde leefstijl.

Vergoedingen

Wanneer de oorzaak een operatie, bestraling of wondroos is, is er sprake van een chronische indicatie en wordt oedeemfysiotherapie over het algemeen vanuit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen komen uit het aanvullende pakket, betaalt u zelf of een combinatie hiervan. Daarna komen de behandelingen uit de basis verzekering. De exacte vergoeding is per indicatie en per persoon verschillend. Raadpleeg vooraf de polis of neem contact op met een fysiotherapeut.

Scroll naar boven