Inloophuis Marikenhuis

Inloophuis voor iedereen die te maken heeft met kanker

Marikenhuis bewijst: informele zorg helpt!

Kanker heb je niet alleen, kanker draag je samen. Dat is de filosofie van het Nijmeegse Marikenhuis, een ontmoetingsplek voor iedereen die met kanker te maken heeft of heeft gehad. Hier kunnen dus niet alleen patiënten met hun verhaal terecht, maar ook hun naasten en nabestaanden. Zij komen er voor laagdrempelige psychosociale ondersteuning, contact met lotgenoten, informatie en voor activiteiten gericht op ontspanning, expressie en verwerking. Alle activiteiten binnen het Marikenhuis worden uitgevoerd door de meer dan 80 professioneel opgeleide vrijwilligers. 

Wie bij het Marikenhuis naar binnen loopt, wordt opgevangen door een gastvrouw of gastheer. Dat zijn allemaal vrijwilligers die een intensieve training hebben gehad om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen. Ook zijn er inloopspreekuren met diverse thema’s bijv. ‘Werk & Kanker’ of het ‘1-op-1 wandelgesprek’; er worden ouder contactavonden georganiseerd en bijeenkomsten voor diverse lotgenoten-groepen – zoals patiënten, naasten en nabestaanden. Nieuw is het spreekuur ‘Coaching bij kanker‘ dit zijn individuele gesprekken met gasten die op zoek zijn naar een nieuwe balans in hun leven.

Naast alle andere activiteiten organiseert het Marikenhuis maandelijks informatiebijeenkomsten over kankergerelateerde onderwerpen. Het Marikenhuis werkt daarbij nauw samen met alle regionale organisaties op het gebied van zorg en welzijn: huisartsen, ziekenhuizen (Radboudumc en CWZ), gemeentelijke instellingen en psychologen. Uiteraard zijn er nauwe banden met het Oncologie NetwerkZuid-Gelderland (ONZG).

Het Marikenhuis speelt ook een rol bij het medisch onderwijs, Zo komen er bijvoorbeeld groepen studenten Geneeskunde en Biomedischewetenschappen op studiebezoek in het Marikenhuis. Daar zien ze wat het Marikenhuis kan doen voor iedereen die te maken krijgt met kanker. Maar ze gaan ook zelf aan de slag, Op zoek naar het antwoord op de vraag wat ze van deze ontwikkeling vinden. En hoe zij als aanstaande zorgprofessional de rol van de medische wereld zien in de psychosociale ondersteuning van de mens geraakt door kanker.

Sinds de opening in juni 2015 bezochten meer dan 7000 gasten het Marikenhuis.Het Marikenhuis heeft daarbij een duidelijk regionale functie, zestigprocent komt uit Nijmegen zelf, veertig procent uit de omliggende plaatsen. Het Marikenhuis wil fungeren als knooppunt om zorgverleners en hun voorzieningen met elkaar te verbinden. Het richt zich primair op de behoeften vanuit de psychische en sociale hoek, waarbij een strikte scheiding gemaakt wordt tussen de professionele zorg en de basis psychosociale begeleiding vanuit het Marikenhuis

Voor meer informatie over het Marikenhuis en aangeboden activiteiten gaat u naar www.marikenhuis.nl


MARIKENHUIS

Slotemaker de Bruïneweg 163
6532 AC Nijmegen
T 024 – 3031522 | 06 – 06 12 53 92 03

Openingstijden Marikenhuis:
Maandag | 13:00 – 16:00 uur
Dinsdag | 09:30  – 16:00 uur
Woensdag | 09:30  – 16:00 uur
Donderdag | 09.30 – 16:00 uur 

info@marikenhuis.nl | www.marikenhuis.nl

Twitter.com/Marikenhuis
Facebook.com/Marikenhuis
Linkedin.com/company/Marikenhuis

Scroll naar boven