ONZG en Covid 19

Oncologiefysiotherapie

          Wie doet wat?

De oncologie geschoolde fysiotherapeuten op onze website hebben allemaal diverse cursussen doorlopen of een masterclass over oncologie gedaan.

De MSc ofwel Master of Science oncologiefysiotherapeuten hebben naast de algemene opleiding tot fysiotherapeut een 3-jarige vervolgopleiding op het gebied van oncologie gedaan. De oncologie geschoolde fysiotherapeuten kunnen eenvoudige, niet-complexe patiënten met oncologie behandelen. Dit wil zeggen er is een probleem op het gebied van bewegen en op geen ander gebied, zoals voeding, psychische klachten of andere zaken.

De MSc oncologiefysiotherapeut kunnen complexe enkelvoudige dan wel meervoudige oncologische problematiek behandelen.

Onderstaande hulpverleners bieden MSc oncologiefysiotherapie aan:Fysiotherapie is mogelijk in verschillende fases van de behandeling van kanker, ook wanneer blijkt dat genezing niet meer mogelijk is, in de palliatieve of terminale fase. De behandeling start met een intake en onderzoek waarbij de hulpvraag en de problemen wordt geïnventariseerd. Vervolgens wordt er een gerichte behandeling gestart en regelmatig geëvalueerd.

Fysiotherapie in de behandelfase
In de behandelfase liggen de doelen op het onderhouden van vaardigheden, zoals kracht en conditie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat trainen tijdens de chemotherapie, onder begeleiding van een fysiotherapeut, een positieve invloed heeft op de uitwerking hiervan. Mensen kunnen de chemotherapie beter verdragen en de doseringen hoeven minder vaak bijgesteld te worden.

Fysiotherapie in de herstelfase

Ook na de medische behandeling kan een fysiotherapeut helpen met het verlichten
van de bijwerkingen en verbeteren van de belastbaarheid. Dit kan op vele
manieren. Hierbij kunt u denken aan:

 •   Beperken van conditieverlies en het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen, door (thuis)oefeningen en trainingen in een fitnessruimte.
 • Advies en mobilisaties bij stijfheid vanspieren en gewrichten, bijvoorbeeld stijfheid van de schouder na borstkanker.
 •            Advies en begeleiding bij zelfstandig trainen voor het hervatten van bijvoorbeeld werk en sport.
 •           Hulp en advies bij vermoeidheid, pijn, benauwdheid, lymfoedeem, huidverandering, littekenproblematiek en spanningsklachten.

 •           Signaleren van psychische of sociale problemen.
 •          Optimaliseren van de kwaliteit van leven in de palliatieve of terminale fase, indien nodig aan huis.
 •          Ondersteuning bij werkhervatting.
 • Fysiotherapie in de palliatieve fase
  In de palliatieve fase liggen de behandeldoelen bij het behoud van de nog aanwezige vaardigheden.

  Fysiotherapie in de terminale fase
  In de terminale fase zijn de doelen vooral gericht op het comfort bij steeds verder afnemende vaardigheden.

  Vergoedingen
  Wanneer er sprake is van een operatie of bestraling is er sprake van een chronische indicatie en wordt fysiotherapie over het algemeen voor één of twee jaar vanuit de basisverzekering vergoed. De exacte vergoeding is per indicatie en per persoon verschillend. Raadpleeg vooraf de polis of neem contact op met een fysiotherapeut.

  Scroll naar top