Huidtherapie

De huidtherapeut is een paramedisch specialist die u kan helpen op het gebied van oedeemtherapie, littekentherapie en huidverzorging. Dit kan bijvoorbeeld ingezet worden na operaties en/of radiotherapie (bestraling). Als gevolg hiervan kan lymfoedeem (vochtophoping) ontstaan. Klachten die hierbij kunnen horen zijn een strak en/of zwaar gevoel, pijn en een bewegingsbeperking. Ook het litteken kan klachten veroorzaken. Onderdelen van de therapie zijn manuele lymfedrainage, littekenmassage, huidzorg, lymftapen, zelfmanagement en ademhalings- en bewegingsoefeningen. Tevens wordt compressietherapie ingezet, welke uw huidtherapeut zelf kan aanleggen/aanmeten. Denk hierbij aan:

  • Zwachtels
  • Therapeutisch Elastische Kousen (TEK)
  • Niet elastische verbanden (CircAid® , FarrowWrap®)
  • Compressiehemden voor oedeem in de borst/thoraxregio
  • Overige compressiematerialen zoals polsters en lymfpads

Het doel van oedeemtherapie is het stimuleren van de afvoer van lymfevocht. Hiermee kan het lymfoedeem worden gereduceerd of kan het lymfoedeem stabiel worden gehouden. Met littekentherapie kan afhankelijk van uw klachten het litteken worden versoepeld, bewegingsbeperkingen kunnen worden gereduceerd en klachten als pijn en jeuk kunnen verminderen. Ook kan camouflagetherapie worden ingezet om kleurverschillen te camoufleren.

Vergoeding: Oedeemtherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering vanaf de 21e behandeling. Met een aanvullende verzekering kunnen de eerste 20 behandelingen (afhankelijk van de grootte van het pakket) vergoed worden. Voor o.a. camouflagetherapie kan tevens het aanvullende pakket aangesproken worden.

Voor het kiezen van de juiste zorg bij u in de buurt kijkt u op onze zorgkaart!

Scroll naar boven