Fysiotherapie

Mensen met kanker ervaren dikwijls een combinatie van emotionele problemen en een verstoorde lichaamsbeleving. Ze kunnen zich overweldigd voelen door ongekend heftige emoties en hebben bovendien vaak geen vertrouwen meer in hun lichaam. Ze raken het contact met hun lichaam kwijt of krijgen zelfs een afkeer van (een deel van) het eigen lichaam. Dit staat herstel en een goede verwerking in de weg.

Haptotherapie, gebaseerd op de inzichten uit de haptonomie, kan hierbij helpen. Haptonomie is de leer van het gevoel en het gevoelsleven, en beschrijft mensen als affectieve, voelende wezens, die behoefte hebben aan affectief contact. Uitgangspunt daarbij is het samengaan van lichaam, verstand en gevoel.

Wat kunt u van de haptotherapeut verwachten?

In de praktijk werkt de haptotherapeut met een combinatie van gesprek, aanraking en ervaringsoefeningen. Tijdens medisch onderzoek en medische behandelingen worden patiënten vaak aangeraakt op een doelgerichte, functionele manier. De affectieve, bevestigende aanraking van de haptotherapeut helpt u om weer in contact te komen met uzelf en om vertrouwd te raken met het – soms zo geschonden – lichaam. Dit opent de weg om ook de emoties weer aan te durven gaan en te durven voelen wat de ziekte innerlijk teweegbrengt. Het geeft u de mogelijkheid uw gevoelens en reacties op wat u meemaakt te herkennen, te verwerken en een plek te geven. Door de aandacht voor uw gevoel, kunt u uw eigen vermogen, vitaliteit en kracht (her)ontdekken. Als de weg naar uw eigen gevoel open is, bent u ook beter in staat contact te maken met uzelf en uw omgeving. Hierdoor wordt het gevoel van veiligheid en vertrouwen versterkt.

Vergoeding

Haptotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering,  u kunt de behandeling meestal (deels) vergoed krijgen.

Informeer vooraf bij uw zorgverzekeraar of de kosten vergoed worden.

Wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen via onze contactpagina.

Voor het kiezen van de juiste zorg bij u in de buurt kijkt u op onze zorgkaart!

Scroll naar boven